مجموعه: مهارتهاي زندگي
روغن زيتون از سالم ترين روغن هاي خوراكي است كه از ديرباز در انواع غذا و سالاد و آشپزي مورد استفاده بوده است. اما اين روزها اصل و خالص بودن آنهم اهميت پيدا كرده است.
در بازار الان با تمام تفاسيري كه در مورد روغن هاي مختلف و داشتن پالم آنها و چربي هاي اشباع و غير اشباع كه از آنها صحبت مي شود، يكي از گزينه هايي كه همه سراغ آن رفته اند براي تغذيه سالم روغن زيتون است. در اين مطلب براي شما از روش خريد بهترين روغن زيتون صحبت كرده ايم.
روش تشخيص اصل بودن روغن زيتون
براي انتخاب روغن زيتون مرغوب، بهتر است اول آن را ببوييد. روغن زيتون خوب بايد بوي زيتون يا سبزي يا سيب بدهد كه مربوط به نوع زيتون يا زمان برداشت آن است.اگر بوي فلزي احساس كرديد، بدانيد كه روغن، نامرغوب يا فاسد است.
مرحله بعدي، چشيدن روغن است. براي اين كار طوري روغن را روي زبان بريزيد كه سقف دهان را نپوشاند. مزه روغن نامرغوب روي زبان به كندي پخش ميشود. برخي روغنهاي خوب در عقب دهان مزه تندي ايجاد ميكند كه نشانه برداشت زيتون نارس است و با افزايش رسيدگي، مقدار تندي آن كاهش مييابد.
بايد بدانيد كه روغن زيتون در دماي اتاق به صورت مايع است و هنگام قرار گرفتن در يخچال منجمد مي شود. همچنين، روغن هاي چندگانه ي غير اشباع ( از نوع روغن گياهي زرد) هم در دماي اتاق و هم در دماي يخچال به صورت مايع باقي مي مانند.
حالا با در نظر داشتن اين دو نكته و معيار آزمايشي ساده انجام مي دهيم تا اصالت روغن زيتون را تشخيص دهيم:
۱. دو تا چهار قاشق غذاخوري روغن زيتون را در شيشه مربا بريزيد. در آن را محكم ببنديد.
۲. شيشه را به مدت ۲۴ ساعت در يخچال قرار دهيد.
۳. اگر روغن به حالت انجماد در بيايد چربي تك سير نشده و روغن زيتون طبيعي است.
۴. اگر روغن مايع باقي بماند روغن چندگانه ي غير اشباع است و روغن زيتون طبيعي نيست.
هنگام خريد روغن زيتون به اين موارد حتما دقت كنيد
ظرف روغن زيتون بايد تيره باشد، روغن زيتوني كه در معرض نور باشد طعم خود را از دست خواهد دهد. دقت كنيد ظرف روغن زيتون حتما شيشه اي باشد و تيره. ظروف پلاستيكي و يا روشن را به محض رويت كنار بگذاريد!! پس از خريد، روغن زيتون را در كابينت و دور از نور قرار دهيد.
به “تاريخ برداشت محصول” يا “بهترين زمان مصرف” توجه فرماييد. از تاريخ برداشت زيتون نبايد بيش از دو سال گذشته باشد. فراموش نكنيد بهترين زمان مصرف چندماهي قبل از آن است كه روي شيشه درج شده! چرا كه اين تاريخ نسبت به زمان بسته بندي درج شده نه زمان برداشت محصول.
آيا رنگ معيار مناسبي براي تشخيص است؟
فراموش نكنيد رنگ روغن زيتون معيار مناسبي براي تعيين كيفيت روغن نيست زيرا به راحتي ميتوان در آن تقلب كرد. به علاوه هر نوع زيتون، رنگ مخصوص خود را دارد و يا حتي اگر مقدار برگهاي آن همراه دانه زياد باشد، رنگ روغن حاصل را تغيير ميدهد.
اگر روغن زيتون وارداتي مي خريد بايد بدانيد كدام كشورها بهترين زيتون ها را دارند
كشورهاي اروپايي مثل يونان و ايتاليا، بهترين هستند. از جمله ي .”..Packed in” و “…Bottled in” بترسيد! زيرا اين بدين معني ست كه روغن در آن كشور صرفا بسته بندي شده و مشخص نيست زيتون متعلق به كجاست. بدنبال “… Product of” بگرديد و همانطور كه گفته شد كشور هاي ايتاليا، يونان و پس از آن اسپانيا و تونس بهترين ها هستند.
اين كلمات جادويي را به خاطر بسپاريد
سعي كنيد روغن زيتوني بخريد كه روي آن نوشته شده Extra Virgin Olive Oil. زيرا اين محصول كمترين فراوري را دارد و طعم بهتري خواهد داشت. فريب كلمات Pure و Light بر روي شيشه ها را نخوريد، اين محصولات فراوري شده هستند و هرگز طعم روغن زيتون خالص را نخواهند داشت.
آيا كنسرو زيتون بخريم؟
واردات كنسرو زيتون كه كاملا ممنوع است، چون زيتونهاي كنسروي روي دست باغداران مانده است. تعرفه واردات روغن زيتون فلهاي ۲۶ درصد است كه اگر واردات به صورت شيشهاي باشد بايد تعرفه آن را بسيار بيشتر از اين ها حتي تا مقدار ۲۰۰ درصد بالا ببرند، چرا كه اگر روغن زيتون خارجي به صورت شيشه اي وارد شود در واقع از كار خارجي ها حمايت مي كنيم. در صورتي كه روغن زيتون مي تواند به صورت فله وارد شود و در ايران بسته بندي و توزيع شود كه اين موضوع خود نوعي حمايت از كار ايراني است.
3 روش تشخيص روغن زيتون خالص و اصل :
روش تشخيص روغن زيتون خالص بر اساس استانداردهاي شوراي بين المللي روغن زيتون به اين شرح است:
۱- آنكه رنگ آن بايد زرد تا زرد مايل به سبز باشد.
۲- اينكه بوي ميوه از جمله بوي سيب، گوجه فرنگي، ميوه زيتون يا علف تازه بدهد. كه البته در اين دو روش امكان تقلب با افزودن اسانسهاي مختلف وجود دارد.
۳- مهم ترين روش تشخيص بوده، تاكنون كسي نتوانسته در اين زمينه تقلب كند و به تست چشايي مربوط است. بدين صورت كه شما يك قاشق غذاخوري روغن زيتون را در دهان خود ميريزيد، آن را در داخل دهان ميچرخانيد و با استشمام هوا آن را پايين مي بريد، بايد پس از چند ثانيه در انتهاي گلو تلخي و تندي حس شود كه گلو را مي سوزاند و گاهي ممكن است از شدت تندي فرد به سرفه بيفتد. درست پس از يك دقيقه مزه تلخي و تندي از بين مي رود و خوشمزه مي شود ضمن اينكه فرد با خوردن اين روغن در دهان خود احساس چربي نمي كند.
منبع: alodoctor.com - seemorgh.com
|